Omhoog

In den beginne: ISDN en Analoog

Sinds een jaar of drie ben ik bezig om te proberen iets snellers te krijgen voor internetten dan ISDN. Hoewel ISDN tot een paar jaar geleden voldoende was, zijn tegenwoordig websites dusdanig omvangrijk dat bij het browsen al snel wachttijden ontstaan. Daarnaast neemt downloaden en uploaden van bestanden voor de meeste mensen die internetten een flinke plaats in, en niet alleen voor MP3-tjes.

Steeds vaker moeten scholieren hun informatie ophalen van internet: voor projecten van school, als naslagwerk en als studiemiddel. Ook volwassenen onderwijs gebruikt het meer en meer, zoals recentelijk de LOI met I-studie. 

Met ISDN is een maximale snelheid van 64 kilobits/s mogelijk (=64 kbps, bij gebruik van één kanaal), hetgeen maximaal 8 kilobyte/s als snelheid geeft (=8 kBps of 8 kB/s). Veel mensen nemen juist ISDN als ze veel internetten, om toch nog bereikbaar te blijven per telefoon. Bovendien lopen de kosten bij dubbel inbellen snel uit de hand, want zowel de telefoontikken lopen twee keer zo snel, maar ook het abonnement is vaak duurder bij dubbel inbellen.

Met een gewoon modern analoog modem (56 kbps) aangesloten op de normale telefoonlijn komt men meestal maximaal tot 36000 of 42000 bps, dus maximaal 42 kbps. Dit komt door ruis en dergelijke op de lijn. 

In veel plaatsen is internetten mogelijk via de kabel of via ADSL, maar niet in onze dorpen, tot nu toe dan!

Begonnen werd met een inventarisatie van beschikbare media, dit zijn kabelinternetten, ADSL en WiFi

De drie mogelijke opties:

  • Kabel internetten, voor onze dorpen in Franekeradeel via Essent
  • ADSL, internetten via de telefoonlijn zonder tikken
  • WiFi, een draadloos netwerk

Kabelinternetten

Het kabelnet is in Franekeradeel in handen van Essent. Ik heb regelmatig contact met Essent gehad en in mei 2002 een kleine dertig getekende aanvragen in kopie aan Essent gestuurd. De meneer bij Essent die voor dit project is aangewezen heeft de technische mogelijkheden laten onderzoeken (om ipv een glasvezel de bestaande coax-kabels te gebruiken) en technisch kan het. Daarna heeft hij uit laten rekenen wat er nog aan apparatuur moet worden geïnvesteerd. Dat totaalbedrag vindt Essent te hoog (Essent investeert alleen als het snel wordt terugverdiend) en wil proberen een deel van de Gemeente te krijgen. In september/oktober 2002 is er een gesprek geweest tussen Essent en dhr Zijlstra van o.a. Economische zaken. De Gemeente ziet het niet als hun taak en doet dus geen investeringen in dergelijke netwerken!

ADSL

ADSL werkt via de normale telefoonaansluiting, die geschikt wordt gemaakt om naast normaal bellen ook tegelijkertijd te kunnen internetten via een snelle manier. Tegenwoordig kan dit bij zowel een analoge lijn als bij ISDN. ADSL is echter veel sneller dan de snelheid die men met ISDN of een analoog modem kan behalen. 

De KPN hanteert voor de levering van ADSL om technische redenen een maximale afstand tussen het aansluitadres en de telefooncentrale. De maximale afstand voor ADSL over een PSTN (analoge) aansluiting is 3 km, voor ADSL over een ISDN aansluiting is de maximale afstand 2,8 km. Deze lengte wordt niet hemelsbreed gemeten maar hangt af van de wijze waarop de kabels liggen ingegraven. Dit houdt dus in dat Wijnaldum bijvoorbeeld geen ADSL kan krijgen via de huidig toegepaste techniek van de KPN. 

Voor ADSL heb ik uitgebreid de KPN lastiggevallen. Ze hebben wel een postcode check op hun site, maar die zegt al drie jaar hetzelfde: kan nog niet. De planning is ook al een paar jaar verschoven vanwege geldgebrek en tegenvallend internetgebruik. Voor ADSL moet er in de telefooncentrale apparatuur worden geplaatst en die apparatuur is pas rendabel bij een minimum aantal aanslutingen, was 400 en is nu 325. De dorpen Sexbierum-Pietersbierum-Wijnaldum zitten op één centrale (aan de Adelenstrjitte in Sexbierum).

Pas nieuw is het 'initiatief' van KPN op www.ookadsl.nl , waarmee de KPN probeert lokale activisten te stimuleren om voor hen alvast de klanten binnen te halen en bij 325 aanmeldingen per telefooncentrale wil men dan ADSL gaan aanleggen. Geen doorbraak, want KPN heeft een tijdje 250 aansluitingen als grens gehad en de afgelopen tijd steeds 400 aansluitingen. Het getal 325 is dus weer nieuw, hetgeen we van het initiatief van Het Net en Planet Internet niet kunnen zeggen. Toch voor de zekerheid Sexbierum/Pietersbierum maar aangemeld. Tzummarum is inmiddels ook al aangemeld (zie het formulier voor naam+adres).

Een nieuw geluid is te horen van Publishnet BV, de zesde internetprovider van Nederland, opgericht in 1995. Zij gebruiken iets andere modems en kunnen daardoor tot op 5 kilometer afstand tussen gebruiker en centrale ADSL bieden. In mei 2003 kwam ik in contact met hen en zij lijken een mogelijkheid te zijn voor ADSL in onze dorpen. Zie voor meer info Nu ADSL 

Anno eind 2003 heeft KPN hun beleid weer aangepast en bieden nu op kleinere centrales ook ADSL aan. Sexbierum is er in november 2003 nog niet bij.

WiFi

WiFi is een draadloze techniek, waarbij vanuit een hoog punt via radioverbindingen (rond de 2,4 GHz) internetdata wordt uitgewisseld tussen dat hoge punt en de deelnemers. Wifi staat nog voor dit soort gebruik wat in de kinderschoenen. In het verleden had ik al eens een bedrijf gevonden, maar zal zich nog moeten bewijzen. Kijk eventueel op http://www.hsdi.nl voor meer informatie over dit bedrijf. De vraag is nog of de genoemde prijzen en snelheden waargemaakt kunnen worden en of men ook in onze regio dit kan gaan verzorgen (ze zitten zelf in Roermond).

Begin 2003 hebben we contact gehad met twee andere bedrijven die oplossingen aanbieden op basis van WiFi:

  • S@T-COM,  een bedrijf uit Lichtervoorde. Dit bedrijf heeft zich toegelegd op de combinatie van een WiFi netwerk voor de aansluiting van de deelnemers: per groep van 20 deelnemers heeft men toegang tot een basisstation (node). Dit basisstation bundelt het verkeer en is voorzien van een satelliet schotel. Via de satelliet verbinding wordt de aansluiting gemaakt met internet, waarvoor met een grote maatschappij contracten worden afgesloten.
    De snelheid die men biedt per 20 gebruikers is 2 megabit/s, oftewel 256 kilobyte per seconde voor downloaden. Deze bandbreedte wordt verdeeld over de actieve gebruikers, dus 's nachts kun je de enige zijn en dan heb je een enorm snelle verbinding, maar om 20.00 uur zouden er best 20 personen druk bezig kunnen zijn. Voor downloaden garandeert S@T-COM een minimale snelheid van 17 kilobyte/s (dus ongeveer gebundeld ISDN = 2 kanalen). 
    Voor uploaden (wegsturen van informatie) is de snelheid maximaal 64 kilobyte/s, dus bij gemiddeld 8 gebruikers die actief zijn is dit per persoon 8 kilobyte/s. Dit is vergelijkbaar met ISDN snelheid. Als er echter meer mensen druk bezig zijn, zakt de snelheid evenredig. Vooral een bezwaar voor mensen die bestanden met anderen willen uitwisselen.
    Een tweede belangrijke eigenschap is de extra vertraging die de satelliet verbinding veroorzaakt. Omdat de signalen voor een enkele reis 72.000 kilometer moeten reizen, duurt een antwoord al minimaal een halve seconde. De zgn. pingtijden zijn dan ook minimaal 500 ms hoger, waardoor on-line gamen met anderen bijna niet mogelijk is (je bent te laat!).
    Kosten: 
    eenmalig: 355 euro entreekosten, netwerkkaart 75-100 euro, zonodig verder een buitenantenne
    abonnement 42,50 euro per maand.
  • Joustra, een bedrijfje uit Leeuwarden. Dit bedrijfje heeft in Leeuwarden een netwerk liggen en is bezig om er één in St. Annaparochie aan te leggen. Hiervoor gebruikt Joustra een straalverbinding met Stiens (en dus geen satelliet). Voor Sexbierum zou dan een straalverbinding met Franeker worden gemaakt. Gezien de afstand van hemelsbreed 4 kilometer is dit geen probleem. In Franeker wordt een snelle DSL verbinding geregeld. De straalverbinding wordt in eerste instantie op 2 megabit/s ingesteld, maar kan worden opgewaardeerd naar maximaal 50 Mbps als er meer abonnees komen.
    Vanuit één centraal punt in Sexbierum worden vervolgens de abonnees ook hier via WiFi aangesloten op het net. De gebruikers krijgen per groep van 25 deelnemers ook hier 2 megabit/s, oftewel 256 kbyte/s, welke dus verdeeld wordt aan de hand van het aantal actieve gebruikers. Bij deze oplossing is de snelheid voor zowel downloaden als voor uploaden hetzelfde, dus uploaden kan 4x sneller dan de voorgaande oplossing.
    Kosten:
    eenmalig 170 euro indien vlakbij het basisstation wonend, 300 euro voor overigen
    abonnement: 35 euro per maand
    Joustra heeft een samenwerkingsverband afgesloten met twee bedrijven, waarvan één de aanleg voor rekening kan nemen en de ander doet de service afhandeling.
    In september 2003 heeft Joustra helaas laten weten geen nieuwe projecten meer te beginnen.
  • IT-Café Bolsward, een van oorsprong hosting-bedrijf (o.a. webruimte), later uitgebreid met een internet-café en nu dus sinds enige tijd WiFi netten. In Bolsward concurreren ze succesvol met kabel-internetten en ADSL. IT-Café biedt veel bandbreedte (1 Mbps download) voor een concurrerende prijs (39,95 euro) en heeft aardige ideeën voor zaken als kerk-telefoon. IT-Café is momenteel de voorziene WiFi partner om Sexbierum, Pietersbierum en Wijnaldum te voorzien van een Wifi netwerk. IT-Café heeft daarnaast ambitie om te proberen heel NW-Friesland en ZW-Friesland van een draadloos netwerk te voorzien.
    Eenmalig circa 109 euro binnen het dorp, erbuiten mogelijk 190 euro, maandbedrag 29,95 euro voor 1 Mbps download.

Voor WiFi is de afstand van belang. Omdat dit moeilijk te schatten is heb ik een grote kaart van Sexbierum-Pietersbierum toegevoegd. Afhankelijk van de wifi aanbieder worden verschillende scenario's doorgesproken. Voor de buitengebieden wordt ook een oplossing gezocht.

Meer informatie over WiFi is te vinden bij NLFlatfee

Tot zover de historie. Lees over de vorderingen de bladzijde Nu ADSL!

 


Last change: woensdag, december 03, 2003 22:08:12
http://sneller.doorhet.net         email