Omhoog

Mailing 12 dec 2003

 

Geachte dorpsgenoten,

 
 
Gisteren liet ik u al het goede nieuws horen over de ombouw van centrale Sexbierum (gepland in maart 2004), dat ik dan ook zo snel mogelijk heb doorgestuurd (zonder mijn griep-virus als het goed is:).
 
Meer centrales in onze regio
Maar ook voor onze noordelijke dorpen is er goed nieuws, zo bleek na nog iets verder naspeuren: centrale Minnertsga staat voor juni 2004 gepland. Van Gemeente kreeg ik donderdag bericht dat de Gemeente van KPN een brief heeft gekregen, waarin ook melding wordt gemaakt van centrales Ried en Tzum-centrum (beide tweede kwartaal 2004).
KPN lijkt dus echt wakker geschud en beseft dat men snel moet zijn alvorens alternatieven als Wifi.
 
Voor wie
Zoals wel vaker aangehaald, kan iedereen die een telefoonlijn en abonnement heeft, in principe ADSL krijgen als de centrale geschikt is, dus ook buitengebieden. Er is echter één grote maar: ADSL is vroeger ontworpen voor maximaal 3 kilometer afstand, dus tot voor kort was dat gewoon de grens. KPN zegde 3 weken geleden toe dat men zeer binnenkort ook grotere afstanden zal kunnen aansluiten (met mogelijk snelheidsbeperkingen).
MAAR voor enkele van onze aanmelders zijn de afstanden 4 to 5 kilometer. Kijk op de postcode bladzijdes van de website...bij afstanden groter dan 3km staat er een afstand bij. Twijfel je? Email me dan even de postcode en je krijgt van mij de afstand tot de centrale.......
 
Hoe verder
Als u zich heeft aangemeld bij www.ookadsl.nl dan heeft u waarschijnlijk al een mailtje gekregen dat u de aanvraag nu definitief kunt maken. Dat houdt dus blijkbaar ook in, dat u er niet aan vast zit :). Onduidelijk punt was tot nu toe of u met deze nieuwe KPN-golf van centrales gebruik kunt maken van al die leuke aanbiedingen van TV en Radio. En het LEUKE is: alles wijst erop dat het inderdaad ook kan.
 
DUS: beraad u even goed alvorens meteen iets af te sluiten. Martijn uit Wijnaldum kwam met een handige link. Op
http://www.breedbandshop.nl/search/search.asp?cmd=pcc&sid=1&zn=8855&zl=CG&nr=9&pid=&aff_id
voor Sexbierum enPietersbierum
(alles op eén regel), of ga naar http://www.breedbandshop.nl/ en type je postcode in voor elke andere plaats.
Je krijgt dan meteen een up-to-date overzicht welke abonnementen en aanbieders iets kunnen betekenen. Let goed op de voorwaarden, je huidige abonnementen (kan je daar vanaf en wanneer), downloadlimieten en zo voort.
 
Alternatief Wifi nog in picture?
Ik heb IT-Café woensdag een mailtje gestuurd om te vragen hoe hun planning eruit ziet. Er hebben zich een aantal mensen gemeld die liever geen ADSL willen, maar liever WiFi. Eén reden kan zijn dat men geen vaste-telefoonlijn heeft (bijvoorbeeld een mobiele telefoon gebruikt). Zodra meer bekend is hoe het met Wifi gaat en staat, laat ik het horen.
Maar ook zij zullen zich mogelijk willen beraden op de nieuwere situatie.
Vanzelf staat iedereen vrij om ADSL dan wel (als dat mogelijk is) Wifi te gaan kiezen. Ideaal zou zijn als beide zo meteen mogelijk zijn en iedereen kan overwegen wat het beste bij hem/haar past.
 
 
Iets meer over modems (n.a.v. veel vragen)
(als u zich nog niet gaat opgeven, kunt u dit rustig overslaan)
Bij ADSL-opgave bij welke partij dan ook, kunt u opgeven welk ADSL-modem u wilt gebruiken. Deze ADSL-'aanpastkast' zet de binnenkomende internetsignalen op de draadjes van de telefoonaansluiting (na de splitter) om naar het een USB-standaard signaal of een Ethernet-standaard signaal.
 
Dat signaal wordt vervolgens via een geschikte kabel naar uw PC geleidt en afhankelijk van welke standaard u kiest naar hetzij een USB poort geleidt (plat stekkertje zoals vaak aan moderne printers, scanners, camera's enz enz), hetzij naar een Ethernet-aansluiting op PC of portable. Dit houdt vaak in dat er een kaartje in de PC geplaatst moet worden van ongeveer 10..15 euro, een zogenaamde PCI Ethernet netwerkkaart.
 
Voor mensen met meerdere PCs: de keuze van een ADSL-router is dan het handigst: elke PC via een ethernetkaart een aansluiting op de ADSL-router en elke werkplek kan onafhankelijk van de andere PCs internetten (de bandbreedte deelt u met de huisgenoten).
 
Heeft u al een thuis netwerkje, dan wordt het wat lastiger. Eén oplossing is een extra netwerkkaart in de hoofdPC en die aansluiten op het ADSL modem. In de hoofd-PC heeft u dus nu 2 aparte netwerkkaarten. Via een programmaatje kunnen desgewenst alle PCs via de hoofdPC internetten (die dan wel aan moet staan). Een andere mogelijkheid is gebruik van een oud PC-tje (486 of zo) met een flop.
 
Tenslotte
Blijf zo eens per week de site http://sneller.doorhet.net (dus zonder streepje). Ik wil eens kijken of het opzetten van een forum handig en wenselijk is. Via zo'n forum kunnen mensen elkaar helpen...er zijn in onze groep genoeg vragen enerzijds en deskundigen anderzijds.
 
 

 


Last change: zaterdag, december 13, 2003 01:44:08
http://sneller.doorhet.net         email