Omhoog

Mailing 1 mei 2003

Geachte lezer,

 
Na enige tijd weer tijd voor een centrale pdate voor iedereen die graag sneller zou willen internetten en zich daarvoor heeft aangemeld. Afgelopen maanden in er een tijdje weinig aktiviteit geweest, onder andere vanwege mijn ziekte en familieomstandigheden. De status is als volgt:
 
Er zijn twee bedrijven die draadloos internetten willen komen realiseren voor Sexbierum e.o. . Deze beide bedrijven, zoals al een keer eerder gemeld, gebruiken hiervoor een radioverbinding volgens WiFi standaard om alle gebruikers met een centraalpost te verbinden. De centraalpost wordt vervolgens bij het ene bedrijf via een satelliet verbinding gekoppeld aan het internet, het andere bedrijf realiseert dat met een straalverbinding naar Franeker.
 
De optie met de straalverbinding heeft in dit geval de voorkeur, vanwege de upload snelheid die hoger is, als de veel lagere latency (=ping-tijden, = extra wachttijden die bij satellietverkeer oprtreden). De eerste kosten zijn in beide gevallen ongeveer vergelijkbaar, maar bij de straalverbinding-optie is combineren van naastliggende huizen waarbij één zendstation wordt gebruikt, een mogelijkheid waarbij elk de eigen bandbreedt heeft, maar de kosten voor aanschaf verdeeld kunnen worden.
 
COURANTE STATUS
Na jaren van geen beweging bij spelers als KPN en Essent begon ineens twee maanden geleden het één en ander te bewegen. KPN is bezig met een aktie voor ADSL, waarvoor nog steeds minimaal 325 mensen op dezelfde centrale tegelijk internet willen nemen, maar gezien het totaal aantal huishoudens nog steeds niet een haalbaar gegeven lijkt me.
Toch wil ik, alvorens de knoop door te hakken, via een enquête of iets dergelijks, proberen goed inzicht te krijgen of we misschien toch in de buurt van dat aantal van 325 zouden komen. De landelijke cijfers laten zien dat gemiddeld 15% mee wil doen, dus dan houdt het op bij ongeveer 200 deelnemers. MAAR aangezien realisatie m.b.v. ADSL een aantal voordelen heeft, zijn misschien een aantal mensen over de streep te trekken. Voordelen ADSL t.o.v. WiFi: aanschaf goedkoper & geen radioverbindingen die gestoord zouden kunnen worden. Niemand zal de stroom reclames met gratis modems en zo ontgaan zijn.
 
MEDIA
Via de media hebben Arthur Tromp en ikzelf geprobeerd wat meer aandacht te krijgen voor onze wensen. Via o.a. TV Fryslân en Radio Fryslân is er aandacht besteed aan onze strijd.
Op de kalender staat nog voor 12 mei a.s. een gesprek dat ik zal hebben met de burgemeester van Franekeradeel over dit onderwerp. Getracht zal worden om zoveel mogelijk medewerking te krijgen van de gemeente, bijvoorbeeld bij vergunningen en faciliteiten. De huidige prioriteiten van de gemeenteraad staan grote bijdragen uit de gemeentekas niet toe (vandaar Essent ook afhaakte).
 
Op dit moment wordt in het Bildt WiFi als net opgebouwd, na enige aanloopproblemen. De straalverbinding is inmiddels actief tussen Stiens en St. Annaparochie. Afgelopen vrijdag stond de internetverbinding er nog niet op, maar dat kon elk moment geschieden.
Zodra er een JA van onze groep is, kan de realisatie voor Sexbierum meteen na de vakanties worden gestart, waarna ook andere dorpen vervolgens kunnen worden aangesloten.
 
WAAROM NOG GEEN BESLISSING GENOMEN?
Gezien de toch aanzienlijke eenmalige kosten (in de orde van 300 euro) lijkt het me zaak om toch nog een laatste keer te controleren of WiFi de enige oplossing is die haalbaar is voor sexbierum. Voor kleinere dorpen en kernen zal het mogelijk de enige oplossing zijn. Want: voor elk woongebied waar minimaal 20...25 personen binnen een straal van 700 meter bijeen wonen, zal de WiFi variant een mogelijkheid zijn. 
 
DAAROM HET VERZOEK
En daarom het verzoek om op dit mailtje te reageren en mij even kort antwoord te geven op de volgende vragen.
  1. WiFi is, ondanks de hogere eenmalige kosten (hoger dan standaard kabel of ADSL), een acceptabele oplossing voor mij en ik zal meedoen zodra WiFi aangelegd kan worden. JA/NEE
  2. Ik vind dat we rond 15 mei moeten besluiten om door te gaan JA/NEE
Het gaat mij er primair om de mening van onze groep te horen, om die zoveel mogelijk te gebruiken bij de keuze waar we voor staan.
 
Graag dus een antwoord bericht, waarin u kunt volstaan met
1 JA
2 JA
als dat uw mening is.
 
 
Groetend en hopend op uw reactie,
 
Henk Broekhuizen
 
 

 


Last change: zaterdag, maart 27, 2004 12:55:00
http://sneller.doorhet.net         email