Omhoog

Mailing 25 feb 2003

Heren en dames,

 
Na enige tijd geen nieuws dan een nieuwe update omdat er nieuwe ontwikkelingen zijn. Afgelopen weken hebben Ruud Hoff (sinds kort in Sexbierum woonachtig) en ikzelf gesprekken gehad met twee partijen die een oplossing kunnen bieden.
 
Oplossing 1
Afgelopen anderhalve maand heb ik kontakt gehad met een bedrijf uit Lichtervoorde dat internetten wil realiseren in kleine dorpen. Zij gebruiken daarbij een basisstation met een satelliet verbinding om de verbinding tussen Sexbierum en het internet te maken. Vanaf dat basisstation wordt dan vervolgens een draadloze verbinding gemaakt met de aangemelde deelnemers via een zogenaamde WiFi verbinding. Maximale afstand tot het basisstation is circa 700 à 800 meter hemelsbreed.
Download: 256 kilobyte per 20 gebruikers, dynamisch toegewezen, minimumgarantie 17 kilobyte per seconde, in praktijk vaak 2 à 3 keer hoger
Upload: 64 kilobyte per 20 gebruikers,
 
Oplossing 2
Afgelopen maandag hebben we gesproken met een meneer die in Leeuwarden een draadloos netwerk heeft gerealiseerd en op dit moment bezig is om St Annaparochi aan te sluiten. Principieel verschil met de bovenstaande oplossing is dat hij gebruik wil maken van een straalverbinding tussen Franeker en een basisstation in Sexbierum voor de aanvoer van het internetverkeer. De deelnemers gebruiken ook bij deze oplossing een WiFi verbinding om toegang tot het basisstation te krijgen. Wel worden iets andere componenten gebruikt voor dit deel. Maximale afstand tot het basisstation is circa anderhalve kilometer hemelsbreed.
Wellicht pakt dit bedrijf in een samenwerkingsverband het hele Bildt aan, en in dat geval kan het even duren voordat men tijd heeft voor ons dorp.
Download: 256 kilobyte per 20..25 gebruikers, dynamisch toegewezen
Upload: 256 kilobyte per 20..25 gebruikers, idem
 
Verschillen
We hebben ons zo langzamerhand aardig verdiept in de beide oplossingen, waarbij technisch gezien de tweede oplossing tot nu toe de voorkeur lijkt te hebben, aangezien bij oplossing 1:
  • Er een extra vertragingstijd in de keten zit vanwege de looptijd naar de satelliet, pingtijden zijn hierdoor circa 500 milliseconden hoger. Online-gamen met andere internetters is hierdoor eigenlijk niet mogelijk.
  • De upload snelheid is bij deze oplossing een faktor vier lager vergeleken met de download, waardoor diegenen die bestanden ook weg willen sturen er in het ergste geval genoegen moeten nemen met de halve snelheid van een modem of ISDN verbinding (4kByte/s).
Kosten
De eenmalige kosten voor de meeste gebruikers ontlopen elkaar niet zoveel, maar zijn wel een stuk hoger dan de kosten zoals genoemd waren op de internet site http://sneller.doorhet.net (135 euro). Die kosten waren gebaseerd op aansluiten op het kabelnet. Aangezien zowel Essent als KPN geen oplossing kunnen bieden, moet er op deze manier een oplossing komen. En voor die oplossing is wat meer apparatuur nodig en daarmee ook kostbaarder.
De maandkosten voor de eerste oplossing zijn ongeveer 42,50 euro en voor de tweede oplossing 35 euro. Dus ook gezien de maandelijkse kosten verdient oplossing 2 de voorkeur.
 
Uw opgaven
Aangezien uw opgaven waren gebaseerd op kabelinternetten en de daarbij behorende kosten, is het wel zo fair om straks iedereen opnieuw te vragen of men belangstelling heeft of niet. U ontvang daarom later een nieuw opgave formulier, zodra meer bekend is welke oplossing uiteindelijk gerealiseerd kan worden.
Mocht u afzien van sneller internetten, dan is dat in principe geen probleem. Voor beide oplossingen is een minimum groepgrootte nodig van 20..25 personen, zodat dit zonder meer haalbaar lijkt.
Vervolg
Over circa twee weken is meer bekend of het bedrijf van oplossing twee op korte termijn voor Sexbierum aan de gang kan gaan. Dit hangt af van gesprekken tussen dat bedrijf en een samenwerkingspartner. Dus rond de 20ste moet meer bekend zijn. Voor het eind van de maand hoort u dus meer van mij.
Beide bedrijven hebben een voorkeur om eerst in Sexbierum een net uit te rollen, en na enige tijd pas andere wijken of dorpen aan te pakken. De oplossingen die beide bieden zijn dus voor elk dorp wel geschikt, mits men minimaal 20 personen in een straal van grofweg één kilometer kan verzamelen.
 
Groeten,
 
Henk Broekhuizen
 

 


Last change: zaterdag, maart 27, 2004 12:53:40
http://sneller.doorhet.net         email