Omhoog

Mailing 26 oktober 2003

Eindstand? sneller internetten Sexbierum-Pietersbierum-Wijnaldum (en mogelijk andere dorpen)

 


U ontvangt dit mailtje omdat u zich heeft opgegeven voor sneller internetten in NW-Friesland. Mocht u dit mailtje onterecht ontvangen, zou u dan een antwoord willen sturen op dit bericht! Uw email adres is dan blijkbaar ten onrechte in de groep ingevoerd, wellicht door een type-fout. Dit is dus geen SPAM, maar informatie op verzoek!

 
 
Geachte dorpsgenoten,
 
Na drie jaar proberen, teleurgesteld worden en opnieuw allerlei alternatieven proberend, lijkt het allemaal eindelijk tot resultaat te komen: uit de grote groep aanbieders die zeggen Wifi aan te kunnen en willen leggen, heb ik uiteindelijk een bedrijf gevonden die EN een goede aanbieding doet EN het kan waarmaken (voorzover ik kan nagaan). Eénmans bedrijven vielen vanwege mogelijke continuïteit-problemen bijvoorbeeld al af.
 
Afgelopen donderdag ben ik uitgebreid bij hen op bezoek geweest en ze doorgzaagd over specificaties, wijze van oplossen, techniek. Doel was vooral ook om inzicht te krijgen in hoeverre het bedrijf expertise in huis heeft om problemen op te lossen. Daarnaast zijn punten als continuïteit en onafhankelijkheid van het bedrijf van belang. Voor de geïnteresseerde aan het eind van dit mailtje meer hierover.
 
Verder verloop
Deze week zullen 2 man van het bedrijf eens rondkijken in Sexbierum en Pietersbierum om een goed idee te krijgen van de specifieke situatie (site-survey). Over vier à vijf weken volgen dan metingen in Sexbierum om te bekijken of er technische beletselen zijn om het internet-signaal in onze dorpen te krijgen (overweging om aanvoer vanuit Bolsward of vanuit Leeuwarden te doen). Indien er geen grote technische problemen zijn kan in december de eerste internet-aansluiting worden aangelegd. Uitrol december/januari.
Kosten:
  • eenmalige: afhankelijk van de afstand tot een acces-point: 110 euro of maximaal 189 euro (apparatuur wordt uw eigendom)
  • maandelijks: 29,95 euro voor 1 Mbps download aansluiting. Er wordt één soort abonnement voor particulieren gehanteerd.
Er was zoals eerder gemeld nog een ander bedrijf overgebleven (uit Haulerwijk), maar dit bedrijf boodt voor hetzelfde geld per maand veel minder snelheid, dus is bovenstaande mogelijkheid een stuk interessanter.
 
Zodra de situatie voor Sexbierum en Pietersbierum duidelijk ligt, zal ook naar overige dorpen worden gekeken zoals Wijnaldum en indien gewenst Ried, Dongjum enz . In Oosterbierum en Minnertsga zijn andere initiatieven aan de gang, dus er zal da met hen eerst kontakt worden gezocht. Van de persoon in Oosterbierum heeft u in wellicht vorige week een briefje ontvangen. Aangezien ik toen in de eind-fase zat met besprekingen, heb ik die doorgezet.
 
Dus?
Uiteraard ga ik pas gerust achterover zitten als alle problemen zijn opgelost en het allemaal zover is. Voor het moment is het even pas op de plaats. De site-survey zal ik samen met het bedrijf doen, om mogelijk meteen al vragen en problemen vóór te zijn.
 
Aan iedereen: bedankt voor het geduld tot nu toe, de vele positieve reacties & dank-berichtjes, de enkele negatieve reacties.
 
Groeten,
 
Henk Broekhuizen
 
(PS: u hoeft ontvangst van dit mailtje niet zelf te bevestigen hoor! De opmerking in het vorige mailtje sloeg op de automatische bevestiging die uw computer terugstuurt als u het mailtje opent om te lezen. Sommige mensen storen zich hieraan en laten zich eerst waarschuwen)
 

 
 
Meer details (niet voor iedereen interessant)
 
Het bedrijf zit in Bolsward en is al vele jaren een zogenaamd hostingbedrijf (ze bieden ruimte voor web-sites en opslag), met eigen glasvezel verbindingen met Leeuwarden, alwaar ingekoppeld wordt op glasvezel-lijnen naar het Internet Exchange centrum in Amsterdam (SARA). Aangezien dit bedrijf dus zelf de daadwerkelijke koppeling aan het internet heeft, is het niet afhankelijk van andere partijen (die plotseling diensten kunnen staken of tarieven omhoog kunnen gooien).
Wat eigenschappen van het bedrijf en hun werk:
  • eigen DNS server
  • uitrol in Witmarsum, Arum, Kimswerd, Wommels
  • aansluiten van buitengebieden in vrijwel alle gevallen mogelijk, soms zijn de eenmalige kosten wel hogen ivm extra antennes
  • 1 Mbps download snelheid, geen datalimiet (extreme situaties voorbehouden), 512 kbps upload (1 Mbps = 125 kilobyte/s), dit is circa 16x sneller dan 1-kanaals ISDN en minimaal 19x sneller dan per analoge lijn.
  • leased lijnen naar Amsterdam Internet Exchange (SARA), via Leeuwarden
  • meer dan 10 jaar ervaring in WAN technieken, 8 jaar ervaring als ISP
  • groot deel van back-bone netwerk heeft men zelf in beheer
  • bedrijf biedt ook mogelijkheden van ADSL via bbNED indien centrale Sexbierum (ooit?) omgebouwd zou worden, in dat geval zou overstappen mogelijk zijn (maar naar verwachting niet interessant).
 
 

 


Last change: woensdag, december 03, 2003 22:08:16
http://sneller.doorhet.net         email