Omhoog

Mailing 27 maart 2004


U ontvangt dit mailtje omdat u zich heeft opgegeven voor sneller internetten in NW-Friesland. Mocht u dit mailtje onterecht ontvangen, zou u dan een antwoord willen sturen op dit bericht! Uw email adres is dan blijkbaar ten onrechte in de groep ingevoerd, wellicht door een type-fout. Dit is dus geen SPAM, maar informatie op verzoek!

 
Wanneer kan ik me nu opgeven voor Snel Internet?
De actie was bedoeld om genoeg toezeggingen te krijgen van mensen dat ze Snel Internet wilden en ik daarmee namens een grote groep KPN, Essent, Wifi aanbieders en de politiek kon bestoken. Nu internet via ADSL mogelijk is in vrijwel alle plaatsen (zie verder) is het, zoals al eens eerder gemeld, de bedoeling dat u zelf een aanbieder kiest die bij u past (qua kosten en snelheid) en u zich aanmeldt bij die aanbieder.
Grote jongens zijn bijvoorbeeld: Het Net, Planet Internet, XS4ALL (all KPN dochters), Wanadoo, 12Move, Tiscali enz enz enz.
 
Zoals op de informatie website http://sneller.doorhet.net staat kunt u bij http://www.breedbandshop.nl/ een overzicht zien welke mogelijkheden voor onze dorpen mogelijk zijn: vul uw postcode in en u krijgt een overzicht van mogelijkheden. Alleen KPN-direct ADSL is er niet bij vermeld (voor personen die al email en homepage geregeld hebben).
 
Dus u moet nu zelf actie nemen om u aan te melden bij een internet-aanbieder......voor Sexbierum-Pietersbierum-Wijnaldum is ADSL beschikbaar sinds ongeveer 20 februari j.l. . Voor Tzummarum al sinds december 2003 en voor Minnertsga e.o. komt het zeer binnenkort. De formulieren met opgaven die bij mij zijn ingeleverd worden vernietigd
 
Als u al apparatuur heeft gekregen, dan kunt u die aansluiten of laten aansluiten en meteen aan de gang.
 
Advies?
Er is een veelheid van aanbiedingen.....let goed op de eenmalige kosten, of u een modem gratis krijgt of niet en wat de prijs is na 3 of 6 maanden, omdat de prijzen waarmee reclame wordt gemaakt (vanaf 14,95) rap omhoog gaan na die periode.
 
Als u eigenlijk hoofdzakelijk email wilt gebruiken en dingen opzoeken, dan is voor veel mensen een snelheid van 384kbps voldoende.
Een tweetal voorbeelden:
 
Het Net ADSL Instap Surfen, 3854 kbps download, 19,95 uro per maand, !eenmalige kosten 75 euro!
Tot 1 april betaalt u de eerste 6 maanden slechts € 14,95 en ontvangt u een gratis ethernet modem t.w.v. € 69,00 (of € 69,00 korting op alle andere modems).
 
Planet Internet ADSL Economy, 384 kbps download, 26,95 euro per maand, !GEEN EENMALIGE KOSTEN!
Tot 17 mei gratis ethernet modem t.w.v. € 69,00 (of € 69,00 korting op alle andere modems), geen aansluitkosten t.w.v. € 74,95 en gratis een eigen CD samenstellen bij Music Stream (de nieuwe online muziek winkel van Planet Internet).
U ziet het: twee KPN dochters, met verschillen in aanbiedingen en wel of niet eenmalige kosten.....
 
Eigenlijk is het kort samengevat: rond de 26 euro voor 384kbps snelheid en rond de 35 euro voor 1024 kbps snelheid, daar moet u ongeveer van uit gaan. Vergeet alle reclamepraat een beetje (over vanaf 14,95!).... Op www.breedbandshop.nl ziet u de courante aanbiedingen voor onze regio en kunt u meteen bestellen als u dat wilt. Houd er rekening mee dat als u nu blij bent met uw email adres en/of homepage u òf alles moet wijzigen als u een andere aanbieder neemt, òf soms truuks moet uithalen (server vereist authentificatie aanvinken).......
Advies: kijk eerst een als u al bij bijvoorbeeld 12move zit, wat exact het voordeel zou zijn van overstappen naar een ander. Idem voor alle andere aanbieders vanzelf..... :). Begin liever met 384 kbps, want met één telefoontje kunt u redelijk snel de snelheid laten verhogen als u dat wilt. als u wilt verlagen kan dat vaak pas na een jaar lidmaatschap......
 
Wanadoo: mij bereiken veel klachten over deze aanbieder dus ik zal hem niet aanbevelen. Maar of u nu Tiscali, Wanadoo, 12move, Freeler of Planet Internet, KPN of XS4ALL kiest..... mij maakt het niet uit :).
 
Apparatuur
De apparatuur kunt u meekopen bij de aanbieder; vaak is het modem gratis, dus is dit aan te raden. Kies als u ooit 2 of meer PCs in huis gaat aansluiten liever voor een multi-PC modem (meerprijs vaak 30 euro). Als u al een modem heeft en wel meer PCs wilt aansluiten: bij bijvoorbeeld www.norrod.nl in Leeuwarden kost een mult-PC modem ongeveer 58 euro. Zie http://forum.doorhet.net voor meer informatie.
 
Of u kunt eventueel een routertje gebruiken (let wel of het modem in dat geval een DHCP functie heeft en NAT ondersteunt!).
 
Goed nieuws voor diegenen die bij postcode check NIET MOGELIJK krijgen?
Het lijkt er steeds meer op dat het aanscherpen van de criteria van de postcode check van KPN, waarna meer mensen ineens de melding kregen 'geen ADSL mogelijk', bedoeld is om verwachtingen een beetje in te tomen. Inmiddels krijg ik steeds meer berichten dat mensen die bij de postcode check NEE kregen, toch ADSL hebben aangevraagd bij één van de aanbieders en vervolgens geleverd hebben gekregen.
 
Het advies aan iedereen die dit mailtje leest om, ondanks dat u misschien NEE krijgt bij de postcode toch ADSL aan te vragen als u dat wilt. In het uiterste geval kan de snelheid misschien niet maximaal zijn, maar u was misschien toch al tevreden met 384kbps of 1024kbps.
 
Publishnet?
Sommige mensen vragen me hoe het nu staat met de firma Publishnet, het bedrijf dat onderwerp was van de info-avond eind juni vorig jaar. Publishnet was toen de enige partij die Snel Internet wel mogelijk wilde maken gezien het aantal belangstellenden. KPN en Essent lieten het afweten. Daarom waren de alternatieven Publishnet of WiFi. Met de doorbraak in december 2003 kwam dus KPN eindelijk over de brug (onze plannen voor realisatie van Wifi in december 2003 hebben geholpen!) en is Publishnet voor ons niet langer interessant.
 
Laatste nieuws?
Ja, waarschijnlijk is dit het laatste bericht van mij aan de groep aangemelden. In alle regio's waar ik probeerde Snel Internet tot stand te helpen brengen is het nu mogelijk zo lijkt het. Alleen de dorpen op centrale Minnertsga krijgen pas over één à twee maanden ADSL, maar die groep wordt ondersteund door een eigen aparte actiegroep: http://www.bbminnertsga.tk/
 
Afwezig
Ik zal na 5 april een tijd lang niet bereikbaar zijn. Na 2 weken of zo mogelijk weer via email. Verzoeke in deze periode mij ook niet te bellen.....
 
Zelf installeren?
Misschien werkt bij u alles al....voor ongeveer de helft van de deelnemers is zelf installeren wel te doen. De andere helft krijgt soms ondersteuning van familie, buren of een handige PC-er. Enkele tips zijn samengebracht op het forum: http://forum.doorhet.net om veel voorkomende problemen te voorkomen. Een aanrader om daar eens te kijken.
 
Wifi
Volgens de berichten loopt dat allemaal goed in Kimswerd.
 
Installeren door een bedrijf
Zoals ook al op website http://sneller.doorhet.net staat vermeld heb ik contact gehad met het bedrijf De Bock computers uit Wijnaldum/Harlingen. Dit bedrijf kan tegen een vooraf gesproken prijs u helpen om ADSL te installeren. Wel is er een (reële) tijdslimiet. Het bdrag is 25 euro voor anderhalf uur maximaal. Als u alle informatie bij de hand heeft, gaatjes geboord voor kabels en zo voort, dan is dit in de meeste gevallen voldoende. Voor 30 euro is het maximum 2 uren. Na de tijd brengt het bedrijf een schappelijk uurtarief in rekening.
Wilt u gebruik maken van deze aanbieding, neem dan contact op met De Bock Computers onder vermelding van de actie code 'ADH' (denk maar aan 'Aangebracht Door Henk :) '.
 
Kosten
In een vorig mailtje stond een opmerking over de kosten die ik afgelopen vier jaren gemaakt heb. Naar aanleiding ervan is door de welwillende bijdragen van een groep mensen is het verschil tussen uitgaven en donaties geslonken tot ongeveer 150 euro. Aan iedereen die een grotere of kleinere donatie gedaan heeft, mijn dank ervoor.
Mocht ook u erg blij zijn met ADSL en nog een kleine bijdrage willen doen om de gemaakte kosten wat te compenseren, dan is dat nog steeds welkom. Meer info op http://sneller.doorhet.net/kosten.htm
 
Op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen?
In dat geval: bezoek eens de websites http://sneller.doorhet.net en met name http://forum.doorhet.net. Op de laatste kunt u uw vragen kwijt die mogelijk door andere bezoekers beantwoord kunnen worden. Dit is bedoeld als website vóór en dóór Snel Internet gebruikers in onze regio.
 
En verder?
Tja, Snel Internet is nu redelijk op de rails. Samen met Provincie Fryslân, de Ferieniging Lytse Doarpen en twee andere actievoerders uit onze provincie gaan we bezig om voor elk dorp proberen een toegevoegde waarde van internet gestalte te geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan iets als een centraal digitaal dorpsarchief (waarvoor mensen foto's en andere dingen door ons laat scannen en opslaan), een ontmoetingsplaats voor klusjes (vraag en aanbod) enz enz enz. Door de inspanningen van bijvoorbeeld René de la Porte en Alexander Bijma hebben we in Sexbierum al een mooie dorps-site (www.sexbierum.net) , maar veel dorpen zijn nog niet zover. De bedoeling wordt om 1) dit voor alle dorpen op welke manier dan ook te regelen en 2) er ook overkoepelend iets te maken: gemeente-breed en provincie breed, zodat informatie beter bereikbaar is en automatisch wordt verspreid.
 
Zoals al aangehaald: vanaf 5 april heb ik even andere beslommeringen die mijn volledige aandacht opeisen......
 
Groeten, bedankt voor alle medewerkingen, steun en bijdrages,
 
 
Henk Broekhuizen
 
 

 


Last change: zaterdag, maart 27, 2004 12:47:58
http://sneller.doorhet.net         email