Omhoog

Persbericht 17-6-2003

 

Internetten voor dorpen

Sexbierum - Sinds het jaar 2000 is een kleine actiegroep in Sexbierum bezig om te proberen snel internet tegen een vast maandbedrag mogelijk te maken. Waar men in steden als Harlingen, Franeker en Leeuwarden de keus heeft tussen internetten via de kabel of via de telefoonlijn met ADSL, moet men in de dorpen nog steeds gebruik maken van de normale telefoonlijn, met in een aantal gevallen telefoonrekeningen van over de 100 euro. 
Voor bedrijven en bedrijfjes in deze dorpen betekent op deze wijze internetten al snel een grote kostenpost, en een belemmering om die dorpen als vestigingsplaats te nemen. 

Op dit moment loopt er een actie in Sexbierum, Pietersbierum en Wijnaldum om te proberen genoeg mensen bijeen te krijgen om het minimaal aantal deelnemers voor aanleg van ADSL bijeen te krijgen. Per centrale moet namelijk flink worden geïnvesteerd door een bedrijf en bij een aantal van 325 deelnemers is ombouw van de centrale pas rendabel. Middels allerlei acties probeert de actiegroep voldoende aanvraagformulieren van huishoudens die mee willen doen, te verzamelen. Meer informatie over deze actie is te vinden op de website http://sneller.doorhet.net .

Veel scholieren en studenten moeten voor hun opleiding steeds meer gebruik maken van internet voor het opzoeken van informatie of uitwerken van opdrachten. Ook ontwikkelingen zoals tele-leren (zoals het onlangs geïntroduceerde I-studie van het LOI) vertrouwen op een continue, betaalbare internet verbinding. 

In Amsterdam overweegt de gemeente momenteel om alle huishoudens in Amsterdam te gaan voorzien van een glasvezelaansluiting op internet. Als dit besluit wordt aangenomen, zal binnen drie jaar men daar per huishouden beschikken over een snelheid die het duizendvoudige bedraagt van een normale telefoonlijn.

Als begin juli blijk dat het minimumaantal voor ADSL niet wordt gehaald, dan zal de actiegroep kiezen voor de oplossing WiFi, dat met radio-technieken een draadloos netwerk vormt. Voor de realisatie van WiFi zijn reeds eerste afspraken gemaakt met het bedrijf WIXS te Leeuwarden, bekend van de aanleg van een dergelijk netwerk in het Bildt. 

 


 

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

H.F. Broekhuizen, tel 0517 - 591440

 

 


Last change: woensdag, december 03, 2003 22:08:18
http://sneller.doorhet.net         email